måndag 20 juni 2011

"Ingen plats här på jorden"

Nu är jag i sommarstugan som ligger utanför Sundsvall. Den ligger i en idyllisk by som är vackrare än det mesta man har sett, ni ska få se bilder om jag tar och går en promenad någon dag.

Jag är nyss hemkommen från en dag som bestått av tunnbröd bakning. Jag har mjöl överallt men det var värt det. Tillsammans med 3 mostrar och min kära mamma har jag försökt lära mig konsten att baka tunnbröd. Att baka tunnbröd är en konst och processen ser ut som följer; (Detta avsnitt är ganska långt om du inte vill förstå konsten så hoppa ner till efter punkt 10)

1. Tunnbröd bakas i en vedeldad stenugn därför måste man börja elda tidigt på morgonen så att man får upp den höga temperatur som behövs.

2. Stöp degen, detta sker utan mått därför gäller det att hänga med när mostrarna slänger ihop ingredienserna på en höft. De slänger i nån näve kryddor slänger på lite olika sorters mjöl och känner ifall degen känns bra... inte lätt att skriva ner det receptet kan jag säga. 

3. Gör ämnen. Ämnen är de bollar som är grunden för de bröd som kavlas ut. Man delar upp degen i mindre delar (lika stora) som man sedan ska försöka, utan att använda för mycket mjöl, rulla i hop till en rund boll. Detta är betydligt svårare än det låter.

4. Kavlingen. Att kavla kan låta enkelt, men icke, här gäller det att försöka göra kakan rund och tunn utan att den går sönder, fastnar den i kaveln är det nästan kört och använder man för mycket mjöl blir det bara hårt. 

5. Sopa. Den runda tunna kavlade kakan vänder man på som en pannkaka sen skall mjölet borstas av från under sida för att brödet inte ska ha gula sura fläckar. Sedan ska man vända upp biten på "stekspaden"/"pizzaspaden" för att sedan lägga in den i den otroligt varma ugnen.

6. Stekning 1. För att brödet ska bli jämt gräddat och inte bränt måste man snurra på brödet inne i ugnen, vilket är riktigt klurigt kan jag säga. 

7. Bräcka brödet. Man tar ut brödet ur ugnen låter det svalna innan det ska in för gräddning nr 2. ännu en gång måste man snurra på brödet för att det inte ska bli bränt. (det är detta steg som gör brödet hårt)

8. Sopa andra gången. Brödet tas ut ur ugnen, man borstar då av överflödigt mjöl och eventuellt sot från brödet samt delar det.

9. Låt brödet svalna.

10. klart att äta.

Vi har idag bakat bröd på ungefär 15 liter deg. 

Jag har varit med några gånger förr och har då förstått att mormor har varit mästarinnan och idag fattades hon oss. Det blev många "vad skulle mormor sagt nu?", "Den här blev fin, den skulle mormor ha sett", "Tänk om mormor kunde se va bra jag är nu".... Men hon är inte här och vi måste nu lära oss på egen hand. Vi kan inte längre fråga henne om vi behöver hälla i mer mjöl eller inte... 

Det är skönt att vara här men obehagligt tungt att gå upp på den tomma övervåningen och känna hur blicken letar efter mormor Maja, hur öronen lyssnar efter vävstolens slag, hur benen vill gå och krypa ner och vila tillsammans med mormor i hennes säng och alla får komma på att blicken inget kan finna  och att vävstolen har tystnat och att mormor inte ligger i sin säng.

Jag saknar henne, det var ju så länge sen jag träffa henne. Saknaden är svår att beskriva, det är också svårt att förstå att vi nu bara har våra minnen kvar. Vi kan minnas tillsammans, stänga ögonen en stund och känna hur det var att känna hennes varma trygga hand mot kinden.... men sen måste vi öppna ögonen igen och se att hon inte är där...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar